Przy biegunkach chorego:

  • Wyeliminuj z diety chorego pokarmy mogące nasilać biegunkę, np. mleko i jego przetwory, świeże warzywa i owoce, bogatoresztkowe kasze. Ogranicz produkty ciężkostrawne i tłuste.
  • Stosuj dietę kleikową, włącz do diety chorego: kleiki ryżowe, kasze, makarony, gotowane warzywa, zupy, gotowane mięso. 
  • Zadbaj, aby chory przyjmował więcej płynów, możesz podawać choremu gotowe produkty elektrolitowe (dostępne w aptece). Podawaj szklankę płynu po każdym obfitym luźnym wypróżnieniu.
  • Zadbaj o odpowiednie zabezpieczenie skóry i okolic odbytu (luźne stolce często podrażniają). Używaj maści ochronnych aby stworzyć barierę na skórze. 
  • Jeżeli chory używa pieluch, biegunka będzie dla niego bardzo krępująca. Zadbaj o częstą i prawidłową zmianę pieluchy. Zapewnij warunki, w których chory będzie się czuł bezpiecznie, intymnie i zachowa godność.
  • Włącz leki przeciwbiegunkowe, zgodnie z zaleceniami lekarza.
  • Zwróć uwagę na kolor i zapach stolca. Jeśli jest wodnisty z obecnością śluzu, ropy, krwi może wskazywać na schorzenie przewodu pokarmowego lub infekcję. To wskazania do szybkiej konsultacji lekarskiej.
contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS
konferencja_Puckiego_Hospicjum