Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych przy chorobie nowotworowej

  • Polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy i sacharozy, a zwiększeniu ilości węglowodanów złożonych (skrobi i błonnika pokarmowego) w posiłkach.
  • Ze względu na częste współistnienie powikłań naczyniowych oraz otyłości, dieta ta powinna także charakteryzować się właściwym stosunkiem kwasów tłuszczowych oraz ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych.
  • Z uwagi na m.in. różnice w farmakoterapii, zapotrzebowanie chorego zależne od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej oraz schorzeń współistniejących, dieta powinna być ustalana indywidualnie dla każdego chorego.
  • Dla chorych z cukrzycą skojarzoną z otyłością zaleca się dietę redukcyjną o podaży energii 1200 kcal/dobę, 1500 kcal/dobę lub 1800/kcal/dobę w zależności od indywidualnych wskazań.
  • Planując dietę z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych należy uwzględnić chorych, którzy ze względu na rodzaj leczenia (np. intensywna insulinoterapia) wymagają dodatkowego posiłku przed snem (dostarczającego 1-2 WW, wg. indywidualnych wskazań). Dotyczy to głównie chorych z cukrzycą typu I.
Kcal
2000-2200 /dobę

Białko
82–90 g/dobę

Tłuszcze 
61–75 g/dobę

Węglowodany
275–305 g/dobę 

 

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS
konferencja_Puckiego_Hospicjum